Z okazji obchodów 70- lecia naszej szkoły w dniach 28.09.2023 r i 02.10.2023 r. odbyły się na terenie LCKZiU warsztaty tłoczenia oleju na zimno połączone z ich degustacją. Warsztaty z młodzieżą z klas: 3BA, 2BB i 1BB zostały przeprowadzone pod kierunkiem nauczycieli zawodu ogrodnik- Renaty Godlewskiej, Jolanty Grzegorczyk i Aleksandry Niewady- Wysockiej. Pierwszym etapem warsztatów było czyszczenie i przygotowanie nasion rzepaku do tłoczenia.
Nasiona pochodziły z naszych upraw. Wyciskanie oleju poprzedziła prelekcja poprawadzona przez P. Renatę Godlewską na której na której uczniowie zapoznali się z możliwością pozyskiwania oleju z nasion różnych roślin. Uczniowie dowiedzieli się również, że najwięcej właściwości prozdrowotnych mają oleje tłoczone na zimno i w zależności od gatunku rośliny zapobiegają różnym chorobom i schorzeniom np.: – olej rzepakowy zawiera witaminy: A, D, E i K i obniża poziom cholesterolu i poprawia metabolizm; -olej z wiesiołka: zawiera duże ilości kwasu linolowego- LA oraz kwasu gamma, które obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia zakrzepów, regulują funkcje mózgu; -olej z ostropestu: jest źródłem witamin E, K i C, zawiera garbniki, fitosterole i składniki mineralne, ma pozytywny wpływ na wątrobę i nerki oraz wykazuje działanie przeciwzapalne; – olej słonecznikowy: obniża poziom cukru we krwi, wspomaga przemianę materii, łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, wspiera leczenie łuszczycy i problemów dermatologicznych, redukuje stany zapalne i bóle głowy, obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu, wspomaga leczenie serca i zapalenie zatok itp.
Na warsztatach tłoczyliśmy olej z nasion rzepaku (2 odmiany) oraz nasion słonecznika. Tłoczone oleje miały różną barwę i smak. Były degustowane z pieczywem przez uczniów i nauczycieli. Takie doznania smakowe cieszyły się dużym zainteresowaniem uczestników. W trakcie tego spotkania promowaliśmy zdrowy i smaczny tryb życia.